Loading…

Frank Sportmassage

Sportmasseur met specialisatie blessurepreventie

Starten met bewegen en met plezier doorgaan

Wat is bewegen eigenlijk? Bewegen is eigenlijk een vorm van fysieke actief zijn. Denk hierbij aan lopen, rennen, fietsen, wandelen, werken in de tuin, het huishouden en veel andere activiteiten.

Door te bewegen zorg je voor en goede gezondheid, sterke botten, een gezond gewicht en mentaal een heldere geest. Bewegen kan helpen bij afvallen, gewichtscontrole, een betere conditie. Een betere weerstand is een all over resultaat. Bewegen is ook een must voor heel veel ziektebeelden. Denk o.a. aan hart en vaatziekten, diabetes en reuma. Bewegen binnen redelijke en reële grenzen is dan wel een must. Luisteren naar lichaam en geest.

Bewegen wil ook zeggen een gezonde competitie aangaan met jezelf en je omgeving. De lat op een leuke manier elke keer weer een stukje hoger te leggen.

Belangrijke aandachtspunten voor beginners of starters zijn:

  • Zoek naar een vorm van bewegen (sport) die je leuk vind.
  • Voer de belasting geleidelijk op. Vraag om advies of neem begeleiding.
  • Klachten altijd serieus nemen en op tijd om advies vragen.

Sporten of bewegen met anderen is altijd gezelliger en de sociale druk om mee te blijven doen is groter.

Individueel sporten vraagt meer van je, doordat de sociale controle ontbreekt. Voordeel is je bepaalt zelf je agenda.

Een grote valkuil is de mate en intensiteit van de hersteltraining na een blessure of ziekte. We maken als sporter bijna altijd de fout, dat we na een blessure of ziekte, denken vrij snel op het oude niveau terug te kunnen zijn. We zien vaak, dat hierdoor de “herstelde” blessure weer terugkomt of dat we conditioneel erop achteruit gaan. Alles wat we niet willen. Advies is dan ook om navraag te doen bij deskundigen (ook ervaringsdeskundigen), hoe de training weer opnieuw op te pakken. Voorbeeld bij hardlopers denken vaak, dat de helft van de afstand die ze voor de blessure liepen, een rustige opbouwende start van de training is en oh ja de snelheid hoeft niet minder!!!!!!

Mijn moto is bewegen moet je doen op de manier zoals je wilt, duur zolang je wilt en dat op jouw niveau. Belangrijk is ” Beleef plezier in je vorm van bewegen”. Het moet gewoon leuk zijn.